Almedalen idag

Omvärldsanalys från vänster, direkt från Almedalsveckan 2009

Rödgrönt är det nya svarta


Alla tal som inleds med en spelning av den fantastiska Marit Bergman måste automatiskt bli lyckade tal – och det bevisades igår kväll. Det var en laddad och stridslysten Mona Sahlin som tog plats i talarstolen i Almedalen. Hon betonade att hon nu stod där som ledare för ett samlat rödgrönt alternativ och som kandidat till att bli Sveriges första kvinnliga statsminister – och att arbetet för ett maktskifte 2010 är nu påbörjat. Rödgrönt är det nya svarta.

Svaren på Reinfeldts tre frågor om ”hur, vad och med vem?” har nu fått tydliga besked. Hur vill Sahlin och socialdemokratin möta krisen? Med investeringar istället för passivitet. Vad vill Sahlin och socialdemokratin möta krisen med? Förslagen är många – allt från större stöd till kommuner, satsningar på infrastruktur till sommarjobb till unga. Och – med vem? Jo, med Miljö- och Vänsterpartiet i ett samlat rödgrönt samarbete. Som Sahlin påpekade är det regeringen Reinfeldt som nu måste svara på ”hur, vad och med vem?” ska de möta arbetslösheten. ”Vår framgång kommer att mätas i antalet jobb 2010” sa Reinfeldt inför valet 2006, and yes, socialdemokratin agrees.

De ungas förtvivlade behov är ett behov av politik. Att var tredje ung saknar arbete är inget individuellt problem, det är ett samhällsproblem. En passiv, icke-politik måste ersättas av en aktiv, investeringspolitik var Sahlin tydlig med. Att öppna, inte stänga, dörrar i utbildningspolitiken, att sänka arbetsgivaravgifterna rejält för de utan jobb istället för att sänka den något för alla och att satsningar som mer kommunstöd räddar och skapar välfärdsjobb. Lyckligast blir jag av Obama-vibbarna när Sahlin säger: ”alla unga ska få vara med och bygga Sveriges framtid. Sänk inte skatten för rika vuxna, satsa på de ungas drömmar.”

De äldre på arbetsmarknaden är avgörande för välfärdens framtid: de måste bli fler, orka jobba länge och få jobba om viljan finns. ”Om vi kan höja den faktiska pensionsåldern från 63 till 64 år så är det samma sak som att höja sysselsättningen med 100 000 personer”. Fem punkter, gav Sahlin som exempel på politik för fler jobbande äldre, som innehöll allt från hårdare tag mot diskriminering, stimulanser till äldre som jobbar längre till seniorjobb.

BÄST var publikens långa, höga applåd efter Mona Sahlins löfte om att socialdemokratin aldrig någonsin, någonstans kommer att samarbeta med SD.

Rödgrönt är det nya svarta.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar