Almedalen idag

Omvärldsanalys från vänster, direkt från Almedalsveckan 2009

Hur kommer Köpenhamnsmötet gå?


Lena Sommestad, Lars Ohly, SNL, Naturskyddsföreningen och en representant från amerikanska ambassaden spådde utgången av det avgörande klimatmötet i Köpenhamn då ett nytt avtal ska ersätta det utgående Kyotoavtalet.

Slående var de allra flesta av den åsikten att ett avtal kommer nås, men att det avtalet inte kommer att nå de mål som forskarna hävdar är avgörande för att bromsa utvecklingen. EU är oenigt, USA är nybörjare och de fattiga länderna står utan teknisk, ekonomisk hjälp nödvändig för att att de ska kunna axla sin av del bördan. Lena Sommestad påpekade att för att nå klimatmålen måste vi nå FN:s milleniemål om utveckling av de fattiga länderna.

Intressant var hur Naturksyddsföreningens ordförande slog hål på tesen att det är kostnadseffektivt att satsa klimatreserverade pengar utomlands istället för i Sverige. Målet om hållbarhet handlar inte om hur vi ska få ner ett så stort antal koldioxid till ett så lågt pris som möjligt, utan om hur vi i varje land ska nå den hållbara nivån av ett ton kol/år per capita så kostnadseffektivt som möjligt.

Att tona ned förväntningarna inför Köpenhamnsmötet är att sänka ambitionsnivån och därmed resultaten, enligt Lars Ohly. Regeringens klimatproposition syftar att sänka utsläppet med 20 miljoner ton koldioxid, varav hälften redanär beslutade om av tidigare regeringar, en femtedel avkrävt av EU och en tiondel ska genomföras utomlands.

Led med föredöme och led mot högre mål, Reinfeldt.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar