Almedalen idag

Omvärldsanalys från vänster, direkt från Almedalsveckan 2009

Unga och gamla fortsätter dricka

Efter att ha spenderat en kväll i Almedalsveckans uteliv var det rätt uppfriskande att börja morgonen med kanelbullar och kaffe under ett seminarium om ungas drogvanor. Rubriker har flimrat förbi. ”Landet lagom där unga super sig redlösa”, och sådana som denna i morse, hur ser det egentligen ut va?
Inget har det undgått att journalister, politiker, lobbyister, företagsledare etc dricker alkohol ihop en vecka som denna. Någon slags kontra-situation som kan enda upp i frågan; Hur ska vi förhålla oss till alkohol? Personligen tycker jag det hela är rätt osympatiskt, Almedalen är hyperminglarnas mecka, kan förstå att folk har roligt, att band knyts, ja det är väl själva poängen. Ogranskade maktsituationer.

En liten kritisk röst. Till vilken nytta?
Säger väl som så att alkohol orsakar så många skador, våldsbrott, olyckliga tårar och tunga morgondagar. Hade lätt förbjudits om det kommit idag. Som kaffe, som tobak. Pretto. Kan mötas med att folk ska väl få ha roligt och slappna av, som det mest frekventa argumentet för alkohol etc. brukar vara.

Seminariet om ungas vanor då; Mycket låg grad av sniffning, för det tycker ju unga är äckligt och whitetrash. Skåneungdom får alkhol har sina föräldrar, norrländska tjejer snusar mest. Mycket låg användning av tyngre droger än cannabis. Annars finns inga nya alarmerande siffror förutom det faktum att alkohol fortfarande bidrar till att unga har oönskat sex, oskyddat sex, gör sig illa, gör varandra illa, blir alkholister. Och så vidare.


Taggar: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar