Almedalen idag

Omvärldsanalys från vänster, direkt från Almedalsveckan 2009

Jytte vs Niclas = SSU möter MUF

Idag kunde man ta skydd från den stekande solen inne på Innegården vid Stora torget i Visby och se en debatt mellan Jytte Guteland, SSU, och Niclas Wykman, MUF. Det blev dock minst lika hett inomhus som utomhus när den politiska fighten kom igång.

Inledningsvis fick båda ge sin syn på ungdomsförbundens roll i det politiska klimatet. Niclas ansåg att förbunden skulle fokusera på att försvara människors makt mer än att försvara det moderata maktinnehavet. Jytte ansåg att han hade tagit den synen till överdrift i och med att ledande moderater avstår från att synas i MUF-sammanhang och exemplifierade bristen på verklighetsförankring med MUF-förslaget om att invadera Eritrea. Enligt henne är det avgörande att SSU ska erbjuda en riktig chans påverka och förändra moderpartiet, hur kan man annars erbjuda medlemmar förändring och betydelse?

Niclas talade om vikten att inte längre vara ideologiskt extrema men att sedan referera till Ronald Reagan med jämna mellanrum och att kasta Mao och Trotskij i ansiktet på socialdemokratin klingar lite falskt. Jytte menade att alla ungdomsförbund nu måste se till att partierna levererar hållbara lösningar, inte kortsiktiga medieutspel, som svar på ungdomarnas alarmerande behov i tider av enorm ungdomsarbetslöshet och bostadsbristen.

Roligast blir det när Niclas på fullt allvar menar att bilindustrins kris beror på socialismens framfart i och med fartbegränsningar och fartkameror. Ingen hållbar analys direkt, speciellt inte efter att han sagt att MUF spenderat för mycket tid på att dogmatiskt debattera mot tvånget om cykelhjälm. Så är fartkameran ”nya” MUFs cykelhjälm. Jytte förklarade behovet av en stor vitamininjektion i ekonomin och talade om satsningar, något som Niclas förkastade som ”oansvariga kostnader”. ”Men är inte skattesänkningar också kostnader”, undrade Jytte.
Vi är många som undrar. Still.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar