Kort och konsist; En undersökning som Kommunal presenterat visar att av tillfrågade i Kommunal, HRF, LO, TCO, SACO samt allmänheten vill samtliga i LO, HRF och Kommunal ha fast anställning. Inga konstigheter. I SACO och för "allmänheten" är detta enbart ett krav från 70 procent, för TCO är motsvarande siffra 85 procent. Vissa grupper i dessa fackförbund eftersträvar alltså den här flexibiliteten och rörligheten som är så tongivande för dagens arbetsmarknad. Men den efterfrågas inte av alla. Dagens marknadsmodell för arbete passar inte alla. Anledningar till att vilja jobba deltid är ju också olika. Många, många i alla dessa fackförbund säger nej till heltid. Men det här rymmer både individualistiska frihetstörstare, men också grupper som inte kan, vill, orkar jobba heltid. Barn, sjukskrivningar, du vet själv. Men också att deltidare är inne på jobbet när det är som tuffast, när det händer mest. Man får inte samma återhämtningsperioder. Deltidare tror inte att de pallar heltid samtidigt som heltidare har det bättre, det vet vi.
Kan LO överhuvudtaget ställa krav i finanskrisen?
Per Bardh är LOs avtalssekreterare och han kommer kräva max för sina medlemmar, han vill sända en tydlig signal att kvinnor ska jobba på samma förutsättningar som män.
Jämställdhetspotter igen?
Det är under förhandling.
Förra gången var männen i IF Metall starkt emot. Hur blir det nu?
Kommunal och HRF får svara, varför ska männen avstå sina löneökningar för deras medlemmar?
- Det handlar om vilket samhälle vi vill ha. Det finns ju faktiskt något att vinna på att kvinnor har en lön de kan leva på och att de kan agera självständigt, säger kommunals ordförande Ylva Thörn.
- Och förövrigt så avstår de flesta inte ens. Många medlemmar är gifta med varandra, krasst så stärks enbart familjeekonomin, samtidigt som kvinnans roll stärks, menar Thörn.
Ser IF Metall det här, eller tycker de mest synd om sig själva?
- Man måste ju se de positiva effekterna i helhet. Vi kan inte sätta oss emot varandra, utan vi måste samarbeta för bästa möjliga samhällseffekt. Kommunals arbete är värderingsmässigt, vi vill göra ett bra jobb, och visst vill vi att man ska känna stolthet för sitt jobb. Men det yttersta beviset för att man gör ett bra jobb är vad det står i lönekuvertet. Vi behöver fler kloka arbetsgivare, som fattar att utveckling kräver schysta villkor, istället för att tävla om vem som är sämst, Thörn och HRFs ordförande Ella Niia har en gemensam vision.
- Men det handlar ju inte om att avstå! Det handlar om en överrenskommelse oss emellan att vi ska stötta de grupper som tar ut minst, samtidigt som man själv också kan ta ut max, säger Per Bardh.
Det finns en social acceptance level, ett internationellt begrepp, men det sjuka är att vi i Sverige har accepterat två sådana nivåer, en för kvinnor, en för män.
Det handlar om en värdering, vi vill ha en samhällspolitik som är solidarisk på riktigt. LO-gubbsen måste fatta att vi inte kan ha ett samhälle där vissa LO-medlemmar är beroende av sina män, det är ju sjukt.
Orden ovan är inte mina. De spottas ut av HRFs ordförande Ella Niia.
Avtalsrörelsen väntar; Rätt till heltid, jobb med återhämtningstid för att inte bränna ut sig på deltid och jämställdhetspotter, eller vad du nu vill kalla det. Kan också sägas som en gemensam social acceptance level för män och kvinnor. Vore på tiden.
Läs fler analytiska grepp på Tvärdrag redaktionsblogg.
Taggar: Almedalsveckan, Almedalen, Politik
0 kommentarer:
Skicka en kommentar