Almedalen idag

Omvärldsanalys från vänster, direkt från Almedalsveckan 2009

Nyckeln till seger i den arbetsmarknadspolitiska debatten

Vad kan väl ett ekonomiskt seminarium med Socialdemokraterna vara? Trått, grått, med en sliten Thomas Östros som hasar runt på scen och drömmer sig tillbaka, med sura fackekonomer och mossiga professorer.

Som tur var blev dagen ekonomiska seminarium något helt annat. Trots en deprimerande bakgrund, med en kommande sysselsättningsgrad som spås bli lägre än under 90-talskrisen, kommande kraftiga neddragningar i kommuner och landsting och ett 2009 som mer och mer börjar bli ett förlorat år - i väntan på de kraftiga stimulanser som efterlystes av Konjunkturinstitutet och Finanspolitiska rådet men som aldrig kom, och som nu gör att vi får vänta än längre på återväxten.

Det Socialdemokraterna lyckades visa var ett en annan arbetsmarknadspolitik är möjlig.

De passiva insatserna, som tillexempel jobb-"garantin" för unga, som till 54 % består av jobbcoacher, till 2 % av utbildning och till 27 % av ingenting, och som endast drar igång efter ett halvårs arbetslöshet, går att ersätta med aktiva insatser: en ordentlig utbildning från dag 1 - innan någon fastnar i arbetslöshetslunken, satsningar och stimulanser som skapar jobb, inte bara hoppas att de ska dyka upp.

Dock var samtliga närvarande överens om att jobbcoacher kan vara bra... i en högkonjunktur. När jobb finns i överflöd är det bra med hjälp av matchning, så rätt person hamnar på rätt plats. I dessa dagar är det dock en onödig stolthet, en tom gest i ett försök att visa att Alliansens teori och ideologi funkar i alla väder.

Det man kan ta med sig från seminariet är även ett bemötande till den senaste tidens kramande av Danmark. Debatten om flexicurity är långt ifrån avslutad, men genom ett enkelt drag: att visa att Danmark hade hög ungdomsarbetslöshet trots försämrad anställningstrygghet under 80-talet, vilket tyder på att den låga arbetslösheten under 90-talet under samma system troligtvis beror på något annat. Om man tror på kausalsamband, vilket dock inte alltid är det viktigaste i högerretorik.

Vidare lyftes vikten av ständig vidarutveckling av arbetskraften fram. Östros menade att om han skulle vara finansminister skulle han inleda ett trepartssamtal mellan staten och arbetsmarknadens parter för att skapa en vidarutbildningsförsäkring för arbetskraften - så att den i nästa kris inte behöver finna sig arbetslös med decenniegamla kunskaper, vilket har hänt för många idag - ett tydligt marknadsmisslyckande.

Det var en kraft i dagens seminarium. Inte ens Svenskt Näringsliv försök att i en fråga koppla samman förmögenhetsskatt med ungt företagande fick Östros att göra något annat än småle.

Detaljerna och siffrorna från samtliga anföranden borde så snabbt som möjligt göras tillgängliga för att ligga till grund för vänsterns seger i Almedalsveckans ständigt pågående kamp om att definera och lösa problemet med den skenande arbetslösheten.


Taggar: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar