Almedalen idag

Omvärldsanalys från vänster, direkt från Almedalsveckan 2009

Socialdemokraterna snackar lösningar samtidigt som Fp ägnar sig åt PR-trick

Idag ligger ungdomsarbetslösheten på 27 %. Detta har SSU med Jytte Guteland i spetsen valt att uppmärksamma lite extra under årets Almedalsvecka. Under måndagsförmiddagen hölls ett seminarium med Jytte och LO:s chefekonom Lena Westerlund modererat av Eric Sundström, chefredaktör för aktuellt i politiken.

Efter 90-talskrisen fick 40 000 människor svagare förankring på arbetsmarknaden började Jytte med att påpeka. Att vara arbetslös medför en känsla av maktlöshet, en maktlöshet hon nu tycker sig se i de ungas ögon. Var tredje ungdom riskerar att vara arbetslös nästa år. Båda är överens om att frågan har en förmåga att bli översedd av politikerna så fort den stora mediadebatten tystnat. Enligt Lena är det framförallt demografifrågan som ständigt diskuteras. Även om det är ett stort problem måste vi enligt henne vara försiktiga med att spela ut åldersgrupper mot varandra. Vi måste se till att de LO-anslutna har kvar sina anställningar genom krisen, annars riskerar vi en stor grupp med alldeles för låga pensioner. Samtidigt måste arbetsplatserna möta upp den stora ungdomsgruppen med praktikplatser.
För SSU ordföranden är det viktigast att påpeka att det inte finns ett enstaka svar som löser hela problemet med den växande ungdomsarbetslösheten. Staten måste bemöta där det behövs. Det kommer att kosta men det måste det få göra för att få en långsiktigt hållbar situation. Hjulet måste komma igång. Folk måste få mer pengar i plånboken för att inte fler företag ska dö ut. Hon är dessutom oroad över LAS-debatten som kommit att bli något av ett PR-trick. Att försämra tryggheten är inte lösningen och tyvärr kommer diskussionen alltför ofta att sluta där och inte nå fram till de kreativa lösningarna. Hon får fullt stöd av Lena som påpekar att det inte finns någon forskning som visar på att turordningsreglerna skulle påverka antalet arbetstillfället.
Samtidigt som SSU anordnade sitt seminarium släppte Folkpartiet sitt förslag för att få in unga på arbetsmarknaden, nämligen lärlingsanställningar. Dessa ska ha lägre ingångslöner än vanliga arbeten samt sämre anställningsvillkor. Arbetena ska ge ungdomar upp till 21 år en chans att komma in på arbetslösheten. Förslaget går tvärtemot LO-ekonomernas råd och ger företagen möjlighet att utnyttja den unga arbetskraften. Som nämnt ovan finns det ingen forskning som visar på att lägre lön skapar fler jobb. DN uttrycker det bäst "Unga ska få lägre lön".

Björklund borde gått till SSU:s seminarium istället så kanske han faktiskt lärt sig något. Kreativa lösningar verkar han i alla fall inte kunna åstadkomma.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar