Almedalen idag

Omvärldsanalys från vänster, direkt från Almedalsveckan 2009

Ohly, banken och ett litet almedalstal

Huvudbudskapet i Ohlys tal var: Satsa på välfärden, stick inte bara huvudet i sanden i väntan på att det hela ska gå över. Jag skulle väl ge Lars Ohly okej för sin insats i almedalen, däremot är han lite väl stel då han tvingas hålla sig till manus.

Bra var han när han ifrågasatte straffbeskattningen av pensionärer och efterlyste höjda studiemedel. Han tog upp valrörelsen 2006 och den borgerliga alliansens prat om arbetslösheten är alldeles för stor, han poängterade att nu är den flera gånger större samma sak gäller det alliansen kallade utanförskapet idag är långt mer utbrett än 2006.

Det mer kontroversiella, dock inte alls oväntade var kravet på ökat gemensamt ägande, dessutom utav banker. Man ska inte bara kunna ta ut vinster och förvänta sig stöd utav skattebetalarna när det går bra. Vilket är något som Lotta Gröning, vänsterbloggaren/kommentatorn på expressen kritiserar.

Ohly tyckte också att det krävdes en näringsminister värld namnet, det vill säga inte Maud Olofsson. Vidare sa han att:
Vi vill möta krisen med en framtidsinriktad politik, medan reinfeldt och borg bara vill vänta och se. Hitills har det hela handlat om att möta krisen, nu kommer snart läget där vi ska vända den.

Han anklagade också Fredrik Reinfeldt och Anders Borg för att vara de sista nyliberalerna i och med att de bara vill stå brevid, inte tror på politiken och vill låta marknaden ha sin stilla gång.

Två viktiga saker jag vill lyfta fram från talet är stödet till de Iranska demokratikämparna i Teheran behöver allt vårt stöd. Dessutom vill jag uppmärksamma den militära, eller högerstatskupp som Ohly kallar det, som inträffat i Honduras.

Lars Ohly hävdar också att de är Sveriges enda socialistiska och feministiska parti, om nu Ohly skiljer på demokratisk socialism och det han företräder så må han möjligen ha rätt. På Onsdag är det Socialdemokraternas dag i almedalen Expressens Blåa Marie Söderqvist tror att den kommer att hamna i skymundan, jag tror snarare att kontrasten kommer att bli tydlig. Vi får se på Onsdag - Torsdag.

En sak vill jag avslutningsvis hålla med Ohly om, Människan måste alltid gå före marknaden!
Inlägget finns även på http://monaforpresident.wordpress.com

0 kommentarer:

Skicka en kommentar