Almedalen idag

Omvärldsanalys från vänster, direkt från Almedalsveckan 2009

Mona, nu gäller det!

Idag är dagen då det är socialdemokraternas dag i Almedalen.

Ikväll kommer också Mona Sahlin att hålla sitt tal och med det skarpa opinionsläget som råder är budskapet som framförs nog så viktigt. Vad kan vi då förvänta oss av talet, och vad hoppas vi på?

Framförallt borde Mona tala om socialdemokratins politik. Visst finns det utrymme för en och annan gliring gentemot regeringens snedkliv, här finns ju ett rikligt material att hämta inspiration från. Men viktigast är nu att framhäva den egna dagordning och berätta inte bara vad regeringen gör fel utan vad socialdemokratin skulle göra för rätt.

Mona kommer att tala om jobb. Det är ofrånkomligt. Jobbpolitik är sossarnas paradgren men ändå pekade många valanalyser efter 2006 på att alliansens framgångsrikt mutat in området. Rådslaget inom det socialdemokratiska partiet har också visat hur stor vikt medlemmarna lägger vid arbetsmarknadspolitik. Därför har Mona och partiet konsekvent snackat jobb, jobb och jobb. Och kommer tveklöst att fortsätta göra detta hela vägen fram till valet 2010. Därmed är det ganska säkert att också dagens tal kommer att behandla jobbpolitiken. Gott så!

Men arbetsmarknadspolitik är ett stort ämnesområde och nu är det dags att lyfta frågan om ungdomsarbetslösheten. Vi vet från tidigare kriser att ungdomar med ingen eller liten arbetslivserfarenhet har svårt att komma ut på arbetsmarknaden. Vi har också erfarenhet av att ungdomar som inte kommer in på arbetsmarknaden i stor omfattning hamnar i långtidsarbetslöshet. Det är tragiskt för den enskilde som inte bara hamnar på den ekonomiska marginalen utan också ofta mår oerhört psykiskt dåligt av den påfrestning som arbetslöshet innebär. Det är också ett stort samhällsproblem när ungas arbetsförmåga förspills. Det är trots allt så att det är denna unga generation som längre fram ska hålla ekonomin igång när den stora pensioneringsvågen rullas ut.

Så Mona, visa att socialdemokratin tar ungdomsarbetslösheten på allvar. Visa att socialdemokratin har lösningarna också för 2000-talet.



Taggar: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar